Astro Reflections blog

Noordelijke- en Zuidelijke maansknopen

De laatste maan eclips op 25 maart 2024 was een mooi moment van inzicht, en er één om een vraag te beantwoorden.

Een korte uitleg over de maansknopen in de horoscoop van iedereen. De Noordelijke maansknoop (Caput Draconis) en Zuidelijke maanskoop (Cauda Draconis) zijn de “Noord- Zuid kompas roos van het leven” in de geboortehoroscoop.

De Zuidelijke maanknoop vertegenwoordigt de lessen die we al gehad hebben en de menselijke vaardigheden die we meenemen. De Noordelijke maanknoop vertegenwoordigt de lessen die we nog moeten leren en zo ook de bijbehorende (waarachtige) menselijke vaardigheden die we nog moeten leren.

Daarmee is gegeven dat in de Westerse astrologie dus de lessen van het (oudere doctrine) oosterse principe van karma én dharma dus al ruimschoots onderkend waren en zijn. Immers de Noordelijke- en Zuidelijke maanskoop vertegenwoordigen “het lot in ons leven”.

Samenvattend geeft de Zuidelijke maanknoop aan; welke levenslessen we gehad hebben, en de Noordelijke maanknoop welke levenslessen we nog moeten leren in dit leven.

Het wiskundige lijnstuk van de Zuidelijke maanknoop en Noordelijke maanknoop in de horoscoop noemen uitsluitend wij bij Astro Reflections: “De parzival” hetgeen zoveel betekent als “recht midden door”.

De reden waarom wij dat zo noemen is naar de gelijknamige ridder van de Britse legende koning Arthur.

Het verhaal van Parzival is er een van de klassieke boogschutter. Zijn vader was ridder en stierf in de strijdt aan het hof van koning Arthur. Zijn moeder wou hem een soortgelijk lot verhoeden, en liet hem opgroeien in het diepste bos Soltane, ver van de ridders en het hofleven en de ronde tafel.

Zoals een jonge boogschutter betaamde, leefde Parzival zijn eerste deel van zijn leven vanuit het onbewuste boogschutter deel; onbezonnen, altijd doende en in beweging, met hoge idealen, door het bos van Soltane. Daar ontmoette hij op een zeker moment de ridder Karnachkarnanz. Deze vertelde hem over het ridderschap, de goede en slechte zaken die een ware ridder na diende te leven in zijn leven, en het nobele hof bij koning Arthur.

Dit raakte de hogere snaar in Parzival, en hij wou ook rider worden in het hof van koning Arthur. In het proces van de onbezonnen boogschutter, op zoek naar de hogere moraal en waarden in het leven, krijgt Parzival allerlei menselijke confrontaties in zijn leven. Van onbezonnen romantische, tot het doden van de Rode Ridder in een speergevecht nadat hij de eer van koningin Guineverre (koning Arthur) verdedigde en won; omdat niemand aan de ronde tafel de uitdaging van de Rode ridder accepteerde. Parzival nam na zijn overwinning de uitrusting van de Rode ridder over, en was vanaf dat punt; de nieuwe (nog ongelouterde) Rode Ridder.

Na deze ervaring huwde hij, en was hij voornemens terug te keren naar zijn moeder om haar het goede nieuws te brengen. Parzival kwam na een reis door het land van zijn oom, de zieke Visserkoning Anfortas, aan in Munsalvaesche. Bij het meer van Brumbane, had Anfortas Parzival de weg naar de graalburcht gewezen. In de avond komt Parzival een mystieke stoet tegen die de graal bij zich droegen, en een bebloede lans. Hij ziet vervolgens twee zilveren dolken en een opgebaarde man liggen. Door het aanzien van de graal was hij onsterfelijk geworden. Repanse de Schoye schonk daarna haar mantel aan Parzival. Anfortas gaf hem zijn eigen zwaard. Parzival was sprakeloos, en stelde geen vragen over de initiatie die hij daar in de graalburcht van Munsalvaesche onderging. Overrompeld door deze diepe ervaring, brabbelde Parzival als een onbezonnen boogschutter en verloor zijn kans om oprecht te leren: wat de graal was, wie het diende, en wat het doel was. Hij verliet de volgende ochtend de graalburcht in Munsalvaesche omdat deze ineens geheel verlaten was. Diep teleurgesteld in zijn eigen onvermogen het ware moment van confrontatie waarachtig aan te gaan reisde Parzival verder.

Nadien zette hij enkele onbezonnen misstanden uit zijn jeugd recht, en zorgde er voor dat onder andere hertogin Jeschute in liefde en genade weer werd geaccepteerd door haar man Orilus van Lalant (met de draak in zijn wapenschild) die al die tijd vermoedde dat de hertogin een buitenechtelijke relatie had gehad met Parzival in zijn jeugd.

Maar Parzival zijn lot was nog niet voltooid. Vele reizen en ervaringen later keerde Parzival terug naar de graalburcht Munsalvaesche van de Visserkoning, en wederom viel de gratie op Parzival in een mystieke ervaring: ditmaal greep Parzival de kans aan om Anfortas te vragen wat zijn aandoening was, hetgeen als de ultieme edelmoedige menselijke daad werd gezien. Anfortas zou er door genezen en wederom tot leven zijn gewekt. Hierop kreeg Parzival toegang tot de Graal; en werd hij de nieuwe graalkoning en had hij zijn levensles waarachtig begrepen en goed afgesloten.

We krijgen wel eens de vraag: “(…) Maar als deze Noordelijke maanknoop iemands les is, waarom doet hij/zij dat dan niet gewoon? (…)”.

Ons antwoord: in het punt van A (Zuidelijke maanknoop) naar B (Noordelijke maanknoop) ligt een levenspad vol lessen van leren en afleren. Dit is geen proces van een knop omdraaien of een blogpost schrijven maar een geleidelijk proces van rijping totdat we waarachtig begrijpen; wie we zijn, wat we hebben gedaan, waar we naartoe moeten, en hoe we dat moeten doen.

Wij mensen lopen door kronkelige levenspaden, om uiteindelijk veelal het licht te zien en tegen ons zelf te zeggen: “(…) als ik dat had geweten, dan…(…)”.

Dit “recht midden door” is het levenspad dat wij allemaal belopen. Onbewust en/of bewust, en de ene persoon sneller dan de andere

Het verhaal van de Parzival leert ons; dat wij niet perfect worden geboren en hoeven te zijn om uiteindelijk het hoogste goed in ons zelf te vinden, maar belangrijker nog; waarachtig uit te dragen in het leven.

De interpretatie van de Noordelijke- en zuidelijke maansknoop in de horoscoop dient daarom als een kompas naald om te weten; hoe je in het begin van je leven, aan de top kan komen van je eigen innerlijke inzichten en groei in het leven als waarachtig mens.

1 gedachte over “Noordelijke- en Zuidelijke maansknopen”

Reacties zijn gesloten.