Cauda Draconis (Karma) en Caput Draconis (Dharma)

In laatste blog maakten we de uitstap naar de Noord- en Zuidknoop in de astrologie.

 

Deze doctrine kent een grote verwevenheid met de Hindoeïstische / boeddhistische filosofie van Karma en Dharma. De Gautama Boeddha spreekt (kort door de bocht) in zijn leer en visie over: oorzaak en gevolg in het leven door deze twee doctrines.

 

Het is niet zo vreemd dat deze twee doctrines dus terugkomen in de astrologie. Immers de Vedische astrologie is één van de oudste vormen van overgeleverde astrologie. Het Vedische systeem stond/staat onder grote invloed van het Hindoeïsme / boeddhisme, waarin beide doctrines een belangrijke plaats in nemen in het alledaagse leven. De Vedisch vertalingen naar het Midden-Oosten komen overeen in tijdslijn van: “(…) het huis van wijsheid (Bayt al-Hikma) in Bagdad, gesticht in de 8e eeuw door kalief Caliph al-Mansur (712-775), waar Griekse, Perzische en Indiase teksten werden vertaald en nieuw werken werden samengesteld. (…)” (bron: Primary directions, Astrology’s Old Master Techniques, Martin Gangsten, 2009, pagina 16).

 

Om de grondslag simpel te houden volgt hier de visie van Gautama Boeddha (ca. 450 v.Chr. tot ca. 370 v.Chr) over Karma en Dharma respectievelijk de Zuid- en Noordknoop in astrologie.

 

De Gautama Boeddha zegt over deze twee doctrines het volgende:

 

Karma (Cauda Draconis)

Ik ben de eigenaar van mijn daden, De erfgenaam van mijn daden, Geboren door mijn daden, Gerelateerd aan mijn daden. En leef ondersteund door mijn daden. Van elke daad die ik verricht, Goed of slecht, Daar ben ik erfgenaam van. Zo zou een monnik (lees: mens) steeds weer moeten reflecteren.”

 

Dharma (Caput Draconis)

De Dharma die ik heb verkregen is diepgaand, moeilijk te zien en moeilijk te begrijpen, vredig en subliem, onbereikbaar voor alleen logica, subtiel, en te ervaren door de wijzen.”

 

Kort samengevat houdt de Zuid-knoop in de horoscoop dus ons in de herhaalde cyclus van het leven, en leidt kennelijk de Noord-knoop naar transformatie en bevrijding van een vicieuze cirkel van handelen en leven.

Als we de dingen blijven doen zoals we al geleerd hadden conform de Cauda Draconis (Zuid-knoop); dan rest ons een vicieuze cirkel in dit leven en het einde daarvan. Onze daden, positief of negatief door herhaling en/of intentie, maken dat we blijven zitten in ons leven met oude daden en erfenissen. Anders gezegd; we groeien niet als mens. Als we daarentegen dingen doen zoals van ons verwacht wordt in de Caput Draconis, en alleen daden uitvoeren met de zuivere intentie van goed, en in het belang ons zelf te transformeren (Noord-knoop) en daardoor in de wereld in vrede leven met de andere mensen om ons heen dan bevrijden we ons zelf van de vicieuze cirkel van karma (Cauda Draconis) die we ervaren en zal inzicht en wijsheid ons ten delen vallen vroeg of laat en zullen we als betere leerling kunnen terugkijken op ons leven.

 

Wie we waren, zijn, en de vaardigheden die we al bezitten leiden ons altijd als eerste. Het is alsof onbewuste ons in bescherming neemt en zegt; “dit is de manier om de praktische zaken in het leven aan te pakken (Cauda Draconis); en ons ego gaat aan de slag.”

 

Veelal hebben we een tegenzin van wat we anders en/of beter zouden kunnen/ moeten doen, en nieuwe vaardigheden aanleren (lees: ons zelf/ego transformeren) die horen bij de Caput Draconis.

 

Als we ouder, wijzer en bewuster worden en het leven ons heeft geconfronteerd met onze daden en de gevolgen daarvan in herhalende positieve en negatieve zin voor ons zelf/ego, dan wil het voorkomen dat we tegen ons zelf zeggen: “als ik dat had geweten, dan..”. Dit is naar onze mening: het instant Karma moment (Zuid-knoop), en het individuele inzicht en de roep naar Dharma (Noord-knoop). Dit is dus volgens ons ook het noodzakelijke stukje rijping die nodig is om het lijnstuk van de Parzival te bewandelen nieuwe vaardigheden te leren, en goede intentionele daden te gaan doen, en te transformeren. We horen mensen daarna wel eens zeggen: “(…) Ik (ego) ben een totaal ander pad ingeslagen in mijn leven; en ik (ego getransformeerd) ben er zeer gelukkig mee! (…)”.

 

Herinnert u zich nog de vorige blogpost Noordelijke- en Zuidelijke maansknopen  waarin Parzival in zijn eerste deel van zijn leven alle voorgaande daden die voor karma zorgde en die hij moest herstellen, voordat hij de heilige graal kon vertegenwoordigen als dharma? Pas in het tweede deel van zijn levensreis was dat het geval, en had hij dat geleerd wat hij moest leren door; te transformeren.

 

Overigens houden de Boogschutter en Tweeling respectievelijk de Zuid (Cauda Draconis) – en Noordknoop (Caput Draconis) in de Westerse astrologie als “verhoging” in de tabel van de essentiële waardigheid. Beide tekens zijn natuurlijke significatoren voor lange- en korte studies, en lange- en korte reizen.

 

Zonder astrologie is het zoals de Gautama Boeddha al zei: “moeilijk te zien en moeilijk te begrijpen” wat onze richting in dit leven zou moeten zijn voor de Noord-knoop / Caput Draconis en de daarbij behorende transformaties.

 

Herhaling van daden van goede/slechte intentie is stilstand, verandering van daden in de juiste richting met goede intentie is transformatie. Niet alleen als individueel mens, maar ook als onderdeel van de mensheid.

 

Durft u uw Noord-knoop lessen aan te gaan en vele malen te falen zoals Parzival om uiteindelijk te slagen als wijzer mens in uw leven?